Multe dintre activitatile noastre sunt destinate invatamantului la distanta. In acest sens, tehnicile si dispozitivele pentru conectarea online sunt foarte importante.
La cursuri pot participa simultan mai multi elevi. In cazul consultatiilor, participarea este strict individuala.
Inainte cu 10-15 minute inainte de ora planificata se deschide sesiunea de catre instructor pe calculatorul personal. Se asteapta conectarea online a participantilor. Instructorul poate urmari pe ecranul calculatorului sau aceasta operatiune. El poate conversa cu fiecare elev, poate rezolva operativ mici probleme tehnice (setari, parole etc).
La inscriere, fiecarui elev I se furnizeaza un link si o cheie de acces (Meeting Id) pentru modulul respectiv. Ca sa se conecteze la sala virtuala de curs, elevul activeaza cu un simplu click link-ul furnizat. Conectarea este instantanee. Ea poate fi facuta chiar si inainte ca instructorul sa inceapa sa emita. In acest caz participantul primeste un mesaj care il roaga sa astepte. In momentul aparitiei instructorului conectarea se face automat.
Instructorul (profesorul) poate activa si dezactiva in orice moment camerele video si microfoanele participantilor. El poate impune astfel impune o disciplina de participare si stopa imediat manifestarile nepotrivite. Participantii care se ataseaza la curs dupa inceperea transmisiei nu sunt respinsi.
Cursantii pot dialoga cu instructorul (profesorul) fie direct (audio-video). Daca doresc ca solicitarile lor sa fie confidentiale, au la dispozitie o rutina de chat. Daca este cazul se poate poate transmite direct participantilor material didactic suplimentar (filme, programe, documente etc). Acestia il pot utiliza imediat pe dispozitivul propriu.p
Dispozitive necesare
Cursurile la distanta presupun existenta la nivelul participantului a unui dispozitiv de comunicare. Acesta poate fi un calculator clasic, laptop, tableta sau smartphones (cu Android). Pot fi utilizate iPhone, iPad si Mac Book. Nu este obligatoriu ca dispozitivele stationare sa aiba microfon sau camera video. In acest caz insa cursantul poate doar urmari explicatiile instructorului si dialogul cu ceilalti participanti. Daca se adauga un microfon, se poate interveni audio. Daca se adauga camera video cursantul va putea sa fie si vazut.
Din experienta noastra orice dispozitiv specificat existent acum in comert este potrivit pentru cursurile online. Desigur, cu cat este mai performant dispozitivul, cu atat performanta este mai ridicata (o imagine mai clara, sunet mai fidel).
Va trebuie insa neaparat o legatura stabila si performanta la Internet (de preferat cablata).. Desi putem utiliza boxele de sunet, se recomanda o pereche de casti, permitand astfel evitarea ecoului pe canalul de legatura.
Bineinteles, pentru desktop aveti nevoie de un microfon (chiar si unul modest este suficient) si o camera video.