Clasele 1-4

Elevii claselor 1-4 au la dispozitie pentru pregatire la matematica in ciclul primar:

  • o pagina dedicata pe Facebook (gratuit):

https://www.facebook.com/mateonline0

Paginile Facebook reprezinta prima forma de interactiune cu cei interesati de pregatirea la matematica (elevi, parinti, invatatori, profesori), la modul general. Accesul este liber si gratuit. Postarile includ mesaje si comunicari, comentarii, probleme si exercitii de matematica. Numarul total de abonati depaseste 20.000. Pentru o eficienta cat mai mare paginile sunt organizate pe grupuri de clase.

  • un grup dedicat pe Facebook (gratuit) :

https://www.facebook.com/groups/201861057743601/

Grupurile  Facebook reprezinta a doua forma de interactiune, in mod permanent,  cu cei interesati de pregatirea la matematica (elevi, parinti, invatatori, profesori). Membrii grupurilor sunt interesati in principal de rezolvarea unor probleme si exercitii din tematica scolara sau de concurs. Accesul este liber si gratuit. Postarile includ in principal probleme si exercitii de matematica rezolvate si explicate. Numarul total de abonati depaseste 15.000. Pentru o eficienta cat mai mare paginile sunt organizate pe grupuri de clase. Grupul de clase 5-8 este destinat si tematicii pentru Examenul de Evaluare nationala, iar grupul de clase 9-12 si tematicii pentru Examenul de Bacalaureat. Admiterea de noi membri se face pe cale uzuala (Join).

  • o grupa speciala pentru clasa a 4-a (contra cost):

https://www.facebook.com/groups/576271633065905/

Grupele speciale au fost introduse in luna mai 2020, ca o forma de consolidare a pregatirii scolare si de suplimentare a acestei pregatiri in domeniul matematicii. Fata de grupurile obisnuite, grupele speciale ofera asistenta personala celor inscrisi, seminarii online, verificari periodice. Marele avantaj este dat de orientarea pe clase (in locul celei pe grupe de clase), fapt care permite adresarea cu mai multa precizie si cresterea eficientei intregului proces de pregatire. Un alt avantaj se refera la comunicarea directa (mail sau telefon) cu elevii care pot solicita sprijin in orice moment. Grupele speciale lucreaza cu un numar mult mai mic de elevi (de regula 30-60, a se compara cu cei circa 10.000 de membri ai grupului pentru clasele 5-8).  Participarea este contra cost, sub forma unei plati trimestriale. Exista o luna de gratuitate inclusa la inceputul perioadei (pentru testarea tuturor facilitatilor). Grupele speciale au fost create pentru clasele 4,5 si 8.

Admiterea de noi membri se face adresand solicitarea prin mail la adresa office.digital.training@gmail.com

Munca de o viata la catedra, in mijlocul scolarilor mici, demonstreaza ceva. Si anume, ca numai prin rationament matematic si gandire stiintifica, elevul poate intelege mai usor celelalte discipline de invatamant. Astfel se formeaza si dezvolta capacitatea de a munci organizat si ritmic. Nu exista activitate intelectuala care sa nu aiba la baza gandirea logico-matematica. Ne referim aici la: judecata, rationament si intelegere. Este vorba de explicatie, inventie, deductie si inductie. Vorbim tot aici de analogie, abstractizare, generalizare, comparatie si concretizare. Ne referim la clasificare, diviziune si rezolvare de probleme. Aceasta este valabil si pentru matematica in ciclul primar.

 Dar matematica nu contribuie la dezvoltarea personalitatii numai sub aspect intelectual. Ea contribuie la aceasta dezvoltare si sub aspect estetic si moral. Sub aspect estetic, trezeste gustul pentru frumusetea matematicii. Frumusetea este exprimata prin relatii, formule, figuri si demonstratii. Matematica cultiva calitati ale exprimarii gandirii, cum sunt: claritatea, ordinea, conciziunea si eleganta. Tot ea il face pe copil capabil sa recunoasca si sa aprecieze legatura formala a creatiilor artistice. Aceasta este relevata in echilibrul arhitectural, compozitia artelor plastice, ritmuri si structuri muzicale. Si, in egala masura, matematica il face sensibil fata de frumusetea naturii si tehnicii.

Din perspectiva dezvoltarii morale, matematica in ciclul primar formeaza gustul pentru adevar, obiectivitate si echilibru. Ea creeaza nevoia de rigoare, discernamant, stimuleaza nevoia de a duce la capat un lucru inceput. Aceste lucruri sunt necesare elevului nu numai pentru educatia matematica, dar si pentru educatia lui in general. Aceste lucruri sunt avute mereu in vedere in toate activitatile noastre de pregatire in domeniul matematicii. Vorbind de cursuri de matematica, de cursurile noastre, ele cauta sa respecte in intregime principiile de mai sus.

Incheiem aceasta mica pledoarie despre importanta matematicii la varsta micii scolaritati, cu cuvintele si indemnul lui George Polya: “ A sti sa rezolvi problema este o indemanare practica- o deprindere- cum este inotul, schiul sau cantatul la pian, care se invata numai prin imitare si exercitiu. Daca vreti sa-i invatati pe copii inotul, trebuie sa-i bagati in apa. Daca vreti sa- i invatati sa rezolve probleme, trebuie sa-i puneti sa rezolve probleme”.