Pregatire online la matematica

In ultimii 10 ani metodele de instruire personala au evoluat intr-un ritm din ce in ce mai rapid. Vorbim de mobilitatea persoanelor si munca fara frontiere. Sunt evidente distantele din ce in ce mai mari intre locuinta si locul de munca. Asistam la o abundenta de tehnologii avansate (Internet, laptopuri si tablete, smartphones si IoT). Toate acestea impun o schimbare in tehnicile si metodele utilizate. Si atunci cand vorbim de cursuri de matematica trebuie sa tinem cont de aceste realitati. Este clar ca instruirea la distanta cu prezenta online castiga din ce in ce mai mult teren. Mergem deci in aceasta directie. O pregatire online la matematica reprezinta insa mai mult decat o simpla forma de instruire la distanta.


Pentru noi pregatire online la matematica inseamna instruire interactiva la care participa in timp real unul sau mai multi cursanti (elevi) situati la distanta. Are loc nu numai o simpla expunere ci un dialog permanent. Cursantii (elevii) si instructorul (profesorul) se vad reciproc, pot discuta intre ei, pot schimba material didactic. Pentru aceasta exista tehnici si metode specifice. Putem vorbi astfel despre o forma clasica si verificata de instruire, despre comunicarea directa intre participanti, realizata prin mijloace tehnice moderne.

Avantajele pregatirii online

Primul avantaj este evident: atunci cand se doreste participarea la cursuri de matematica, cursantii nu trebuie sa se mai deplaseze din locul unde se afla, la sediul nostru. Indiferent in ce localitate (mare sau mica) din Romania sau in orice alta tara s-ar afla, ei pot participa la cursul dorit. O deschidere evidenta exista astfel si catre persoanele cu nevoi speciale, batrani, elevi si copii. Deoarece elevii nu sunt scosi din mediul familial, siguranta lor personala este mult sporita.


Al doilea avantaj tine de varietatea si accesibilitatea dispozitivelor utilizate. Suportul tehnic este apreciabil. Pentru cursurile si meditatiile la matematica se pot utiliza calculatoare clasice, laptopuri, tablete sau smartphones. Se poate atasa cu usurinta un televizor LCD de medii sau mari dimensiuni la dispozitiv, permitand o participare vizuala deosebita.


Al treilea avantaj tine de mobilitatea oferita cursantului. Avand acces la Internet poate participa la curs oricand si de oriunde, inclusiv in timpul unor calatorii,concedii de lunga durata, vacante. El poate solicita ajutor sub forma de consultatii de oriunde si oricand doreste.


Al patrulea avantaj este legat de varietatea si elasticitatea modulelor de curs, mult mai mare decat in cazul pregatirii traditionale.


Pentru elevii care beneficiaza de forma de instruire online la matematica apar in consecinta avantaje directe si apreciabile. Instruirea se poate face direct la domiciliu, sub supravegherea parintilor. Riscurile legate de deplasarile (uneori la distante apreciabile) dispar. Se economiste timpul deplasarii la o meditatie clasica. Accesul la pregatire este garantat indiferent de localitatea implicata. Programul pregatirii este elastic, lista subiectelor difera pe baze individuale.

O forma noua de pregatire online este reprezentata de consultatiile punctuale. Elevii aflati in dificultate pot solicita asistenta pentru anumite subiecte dificile, aceasta fiindu-le oferita prompt.